Per saber-ne més

Malgrat el fet d’assumir habitualment una pràctica mèdica intervencionista cal ser conscients que el millor, sempre, és una bona planificació i la prevenció dels riscos de l’exercici físic. La solució quirúrgica , intervencionista com he assenyalat, en general ha de pretendre ser el bon final d’una ben estructurada però insuficient solució conservadora.

samsung-074

Evidentment que un traumatòleg no pot considerar que el cent per cent de la problemàtica que entra en el seu despatx té una solució a quiròfan. I malauradament és una creença prou estesa però errònia entre la gent. Però tampoc no podem pretendre que l’altre extrem sigui el correcte. El que sí ha de quedar clar que el fonamental és el bon diagnòstic.

A l’hora d’expressar al pacient les nostres troballes per l’exploració és incorrecte l’ús de segons quins termes. Hem d’eradicar que els professionals de la salut, tots, proposem termes mèdics tan equívocs i arcaics com el del tendó muntat o el de l’ “això és reuma”. Siguem seriosos i col·loquem tothom en el lloc que li pertoca pel seu expedient acadèmic i formatiu. Siguem explícits amb coherènciai fem entendre que la millor explicació ha de ser la personal. Fins i tot podem esvair els dubtes que en general es tenen quan busquem en el vast núvol d’Internet.

Així és que la valoració de lesions osteoarticulars , la majoria de vegades, és un camp multidisciplinar. Amb un correcte diagnòstic i amb una indicació ajustada del tractament ja sigui ortopèdic, farmacològic, fisioteràpic, cel·lular o quirúrgic aconseguim el major percentatge de curacions, si més no de millores significatives. Hi ha cassos en els quals, amb tractaments correctes hi ha guariments tardans. I hi ha malalties que mai no es podran curar però en les que podrem aconseguim una millora substancial de la qualitat de vida de l’individu. Al cap i a la fi el que fem és assentar les bases òptimes per tal que l’organisme pugui aplicar correctament els seus ancestrals processos de cicatrització quan descobrim que un accident ha alterat greument les possibilitats de resolució.

I no tinguis por preguntar allò que no entenguis!